Facebook

Номинираните

ЕКИП: Стефан и Максим Иванови

ЕКИП: Стефан и Максим Иванови

Баща и син гребаха 105 дни в октрити океански води.

На 14-ти юни 2020 16-годишният Максим Иванов - десетокласник в Училище Свети Георги в София и баща му Стефан Иванов, тръгват на едно лудо пътешествие през суровия Атлантически океан. На бреговете на Португалия двамата се качват на лодката им "Неверест" и тръгват с гребане да прекосяват Атлантическия океан от изток на запад – курс, който досега не е правен в сезона на ураганите! Крайната дестинация е Бразилия, но това е само ориентировачна посока, а дължината на отсечката, която ще преминат е около 6000 км. Двамата пътешественици с удоволствие дават интервю за "Ники Кънчев шоу" директно от лодката си само на 500 километра от новата крайна цел - остров Барбадос.

Експедиция приключва на бреговете на Карибските острови на 6 октомври в 12:00 ч. местно време. Резултатът: 8 230 км. успешно взета дистанция и един световен рекорд.

Макс, вече навърил 17 години, е и най-младият гребец в света, успешно прекосил океана. 

Повече вече от три месеца баща и син се борят с вълните, които са стигали и до 9 метра. Те гребат ежедневно, а когато се изморяват хвърлят морската котва. Когато са на морска котва обаче течението често ги връща назад и на следващия ден двамата гребци трябва наново да прекосят вече изминатото разстояние.

Най-големи беди, през които преминават баща и син в океана, са повредите на лодката. За щастие те разполагат с достатъчно резервни части и успяват да ремонтират оборудването си. Спокойни са за живота си, защото лодката им е непотопяема като коркорова тапа, както я описва Стефан.

Уасаби! Това е нещото, което най-много липсва на гребците. Разказват, че си ловят риба в океана, която ядат почти сурова и много съжаляват за това, че нямат от лютия сос, с който да си овкусят вечерята. Крайната точка на пътешествието по план бе Бразилия, но към момента заради мерките срещу ковид, Бразилия не дава да се влиза в страната. Затова финалната цел е променена на Барбадос.

Максим е още тийнейджър. Той посрещна рожденния си ден на лодката, някъде в океана. Единственият гост на „партито”, логично е неговият баща. Двамата гребци разполагат с пакети храна, в които обаче не знаят какво има. В обикновените дни просто взимат пакет и ядат каквото им се падне. На специалните дни, какъвто бе рожденният ден на Макс, двамата празнуваха като отвариха по няколко плика с храна и имаха специалната привилегия да си изберат вечерята.

...

Каузата, която подкрепиха с експедицията си Максим и Стефан е кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си. След завръщането си в България се срещнаха с министъра на здравеопазването, пред когото представиха конкретно предложение за законодателна промяна по отношение на донорството.

 

Текст: Николай Кънчев, Дарик радио

Снимка: Facebook - Neverest Ocean Row

NB! При някои електронни пощи инструкциите за потвърждение на гласа ви попадат в СПАМ, минути след гласуването. Молим, имайте предвид и проверявайте СПАМ папката.

» Всички номинирани