Facebook

Номинираните

Ген. Венцислав Мутафчийски

Ген. майор д-р Венцислав Мутафчийски/ снимка ВМА

Ген. майор д-р Венцислав Мутафчийски е български военен лекар, професор от Военномедицинска академия (ВМА), генерал-майор от Военномедицинската служба, началник на ВМА, главен лекар на въоръжените сили на Република България и ръководител на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса в България в периода до 01.05.2020 г.

Той пръв призова да бъде обявявено извънредно положение и да се въведат строги ограничителни мерки в България през пролетта на 2020 г. 

Ежедневно, в периода от март до началото на май 2020, генералът ръководеше работата и брифингите на НОЩ, информираше обществеността за развитието на кризата, състоянието на болните, както и това на здравната система. Той не щадеше сънародниците си от критика при липсата им на дисциплина, публично критикуваше политици и лекари, които омаловажаваха риска от заразата. 

Участие във военни мисии

През 2000 г. е на задгранична мисия в бежанския лагер в Радуша, Македония. 

Генерал Мутафчийски ръководи и екипа за медицинска евакуация, който тръгва за Ирак след атентата в Кербала през 2003 г., когато загинаха петима български войници.

В периода 2007-2009 г. е участвал и във военни мисии в Афганистан.

Снимка: Военномедицинска академия

NB! При някои електронни пощи инструкциите за потвърждение на гласа ви попадат в СПАМ, минути след гласуването. Молим, имайте предвид и проверявайте СПАМ папката.

» Всички номинирани