Facebook

Номинираните

Александър Везенков

Александър Везенков, © USA TODAY Sports via Reuters Con - Scanpix

Българският баскетболен национал Александър Везенков е обявен официално за Най-полезен играч (MVP) на редовния сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига, а след това стигна и до НБА, след като подписа договор със Сакраменто Кингс. 

Играчът на Олимпиакос помогна на своя тим да спечели първото място с коефициент на полезно действие 21.2 и средно 17.2 отбелязани точки на мач. Везенков получи престижното отличие лично от президента на Евролигата - сръбската баскетболна легенда Деян Бодирога на церемония в литовския град Каунас. 

На 1 юли 2023 Везенков преминава официално в Сакраменто Кингс като по този начин става вторият българин играл в НБА след Георги Глушков.

Саша, както е познат в цял свят българският баскетболен феномен, беше обявен също и за един от най-продуктивните играчи на отбора Секраменто Кингс, въпреки че от началото на 2024 година пропусна участие заради травма на крака. Към днешна дата българското крило продължава да се възстановява.

Везенков е осми в класацията по продуктивност (записани победи средно на мач), както и девети по ефективност на стрелбата. Статистиките са изработени от НБА за представянето на играчите на Сакраменто Кингс. В двете ранглисти участват 19 играчи, използвани от "кралете" от началото на сезона. Статистиката показва, че 28-годишният българин има 56,4% ефективност на стрелбата.

Може да подкрепите номинацията на Александър Везенков до 30 април, включително.

 

Текст: dsport.bg и focus news.

» Всички номинирани