Facebook

Номинираните

Георги Господинов

Георги Господинов, © David Parry, thebookerprizes.com / 24chasa.bg

През май 2023 г. Георги Господинов и романът му "Времеубежище" станаха първият български автор и първата българска книга, отличени с престижната литературна награда "Букър".


Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят. „Времеубежище“ е написана на български език и преведена на английски език от Анджела Родел, която сподели с Георги Господинов международния приз.

Романът е преведен още и на италиански, френски, немски, испански и руски език. Любопитен факт е и, че се изучава в Нюйоркския университет в курса „Романът днес“, в който се изследват нови произведения на съвременни писатели, включително изгряващи романисти, носители на награди и утвърдени фаворити. 


Номинацията на Георги Господинов в конкурса "Мъж на годината" е издигната от членовете в Академията на Дарик радио за трети път последните години. През 2017 г. по повод друг негов литературен шедьовър – романът „Физика на тъгата“, който е сред петте най-добри световни романа в превод според Американския ПЕН в онзи момент. През 2019 г. за първи път в историята на конкурса се допуска и екипна номинация - на Георги Господинов (разказ) и Тео Ушев (анимация) за филмът „Сляпата Вайша”, номиниран в краткия списък за Оскар за съответната година.

Може да подкрепите номинацията на Георги Господинов до 30 април, включително.

 

Текст: darik.bg

» Всички номинирани