Facebook

Номинираните

Райчо Райчев

Райчо Райчев, © therecursive.com

Райчо Райчев е основател и изпълнителен директор на "ЕндуроСат" - супер иновативната българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти, която в началото на 2023 г. изстреля свое дело сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX.

До края на същата 2023 г. компанията произведе и рекордните осем наносателита, удвоявайки оборота си до 27 млн. лв. За 2024 г. Райчев и екипът му планират да произвеждат по десет сателита на месец, а съвсем скоро да пуснат и ново поколение малък спътник.

Движен от кредото "Нашите технологии помагат за подобряване на индустриите, проучванията и науката. Търсим свръхчовеци, които да се присъединят към нашата мисия за демократизиране на достъпа до космоса." - младият предприемач има интереси не само в космическите разработки, но и в областта на образованието.

Той е създател на програмата "Космически предизвикателства" - безплатна образователна платформа, посветена на космическите науки и изследователска дейност, съосновател е на Сдружение „Циолковски". Работил е в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии. През 2010 г. става първият българин, участвал в технологичната програма "Singularity University" в НАСА. 

Райчев е първият национален представител за България в Космическия Консултативен Съвет към ООН, както и част от проекта на Дарик - "40 до 40", сезон 2.

Може да подкрепите номинацията на Райчо Райчев до 30 април, включително.

 

 

 

» Всички номинирани