Facebook

Любопитно

Според регламента на конкурса в него не могат да участват мъже, които са го печелили два пъти. Досега това са Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов.

Статистиката показва, че най-често наградата "Мъж на годината" отива при политици или спортисти.

Най-номинираният политик за "Мъж на годината" е Иван Костов. Сред спортистите по брой на номинации води Христо Стоичков. Нееднократно в първата десетка са били Желю Желев, Стефан Софиянски, Богомил Бонев, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов.

През 2009, за първи път откакто се връчва наградата Мис ТВ чар, тя отиде не при една, а при две чаровни телевизионни водещи - Валентина Войкова и Лиляна Боянова от PRO.BG.

За първи път през 2009 година победителят в конкурса стана известен едва на церемонията по награждаването, а не беше обявен предварително.

Димитър Бербатов стана Мъж на годината 2009 от втори опит. Футболистът беше номиниран и през 2008 година, но тогава се размина с отличието, което отиде при волейболиста Пламен Константинов.

Номинираният за "Мъж на годината 2009" Детелин Далаклиев е един от най-младите мъже, попадали някога в ТОП 3 на конкурса.

Трима от министрите на Бойко Борисов попадат в ТОП 10 на класацията през 2009 година - Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Божидар Димитров.

Присъствието на чужденци в класацията е една от изненадите през 2009 г. Силвано Пранди, Пини Гершон и Давид Черни събраха точки от журналистическите номинации.

Ирина Бокова, Меглена Кунева, Румяна Желева, Татяна Дончева, Лили Иванова и първата българска, покорила Еверест, Петя Колчева присъстват в класацията през 2009 година.

111 мъже и 6 жени бяха предложени за "Мъж на годината" през 2009 година.

За "Мъж на годината" традиционно в интернет гласуват повече жени.

През 2008 почти 20 000 души се включват в онлайн гласуването за "Мъж на годината". От 2001, откакто победителя избират интернет потребителите, това е най-високата цифра на гласували.

"Мъж на годината 2008" в цифри: повече от 200 номиниращи журналисти, 118 мъже, предложени за отличието, 1 жена в класацията.

Явор Гърдев е първият режисьор, който попада в ТОП 3 на класацията. Това се случва през 2008 година.

2008 е втората година в историята на конкурса, в която няма политици сред тримата номинирани за "Мъж на годината".

Вицепремиерът Меглена Плугчиева беше предложена за номинация за "Мъж на годината" през 2008 – не на шега, а заради мъжкото й поведение в обществения живот.

За първи път в историята на конкурса "Мъж на годината", през 2008 е създадена специална интернет страница, посветена на него.

През 2008 конкурсът "Мъж на годината" за първи път се организира от Дарик.

Шаржовете на всички носители на титлата "Мъж на годината" до 2006 г. са направени от художника Иван Кутузов – Кути.

Когато за втори път става "Мъж на годината" през 2006, Бойко Борисов предпочита да няма бляскава церемония. Наградата си получава в общината, като неизразходените 20 000 лева за коктейл генералният спонсор дарява на Дома за ветерани на културата.

Станимир Стоилов се отказва от участие в класацията през 2006 година. Той моли да бъде изваден от списъка на номинираните, като малко преди това за същото е настоял и главният прокурор Борис Велчев.

Главният прокурор Борис Велчев създава един от най-интересните прецеденти в конкурса "Мъж на годината". През 2006, след като разбира, че е номиниран, Велчев моли да бъде изваден от онлайн гласуването. Молбата му е уважена.

През 2005 има двама носители на титлата "Мъж на годината". Според гласуването в интернет победител е Цонко Цонев. От "Клуб М" обаче правят безпрецедентно изключение и дават награда и на Веселин Топалов – световен шампион по шахмат.

За да получи наградата си "Мъж на годината", Йордан Йовчев пропътува 15 часа от Япония до София. Пристига минути преди началото на церемонията.

През 2004 номинираният за "Мъж на годината" Георги Първанов публично обявява, че ще гласува за Йордан Йовчев и призовава същото да направят и всички други, които първоначално са имали намерение да покрепят него.

Три пъти в историята на конкурса е връчвана и наградата "Рицар на годината". През 1993 я получава Радой Ралин, през 2001 кантонерът Никола Димитров, който намери огромна сума пари и ги предаде на полицията, а през 2008 Анатоли Александров, който спаси продавачка от горящ магазин в Плевен.

Като "магическия триъгълник на трите "С" е известна челната тройка в конкурса през 2001 година. Това са по азбучен ред: Симеон Сакскобургготски, Слави Трифонов, Стефан Софиянски.

През първите години от историята на конкурса номинациите и класирането правят журналисти и интелектуалци, членуващи в "Клуба на Клуб М". През 2001 година регламентът е променен – от тогава номинациите дават журналистите, а мъжа на годината се избира чрез гласуване в интернет.

Първият журналист, който получава номинация за "Мъж на годината", е Любчо Нешков. През 1998 година той остава на трето място в крайното класиране.

През 1997 година организаторите на конкурса от списание "Клуб М" са изненадани от първата в историята на конкурса колективна номинация – тя е за мъжете от "Каналето". В окончателната класация остават на шесто място.

Наградата "Мис ТВ чар" се връчва от 1995 година. Единствената дама, която я е получила два пъти, е Вяра Анкова.

По стар обичай всеки "Мъж на годината", който става Кавалер на сабята, трябва да я "откупи" срещу някаква сума пари. Вярва се, че така тя никога няма да застане между този, който я дава и този, който я взима.

Сабята, върху която е гравирано името на всеки победител в конкурса, е изработена от Васил Попов – президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар".

Стоманената сабя, която получава всеки "Мъж на годината", е дълга 84 см и тежи 1300 гр. Придружена е от сертификат за качество и подлежи на задължителна регистрация като бойно оръжие.

Христо Стоичков е първият "Мъж на годината", който получава уникалната сабя – символ на мъжката добрест и чест. Годината е 1994.

През 1991 една дама попада в журналистическите номинации за "Мъж на годината". По-скоро за да внесе усмивка в класацията, някой дава един глас за Велислава Дърева.