Facebook

Мъжете

Манол Пейков - „Мъж на годината“ 2022

Манол Пейков - Мъж на годината 2022-23

На 11 май 2023 на тържествена церемония бяха раздадени наградите в конкурса „Мъж на годината“ за периода 2022-2023.Христо Христов, главен изп. директор на Дарик радио връчи на Манол Пейков българска, кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината.

По световна традиция в номинирането на “Мъж на годината” участват екипите на медиите - организатори, които издигат своите номинации на мъже, според заслугите им в изминалата година и/или настоящата година.

Решаващият глас обаче е на публиката. От 3.04 до 30.04.23 г. премина гласуване в платформата manoftheyear.bg, където бяха обявени номинациите на Дарик: Алберт Попов заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам. ЕКИП: Веселин Георгиев и Милко Михалков за спасяването на малкия Сашко от Перник и Манол Пейков заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

По традиция награди бяха раздадени и в още няколко категории:

Младата репортерка на БТВ Бесте Сабри взе тазгодишната награда Мис ТВ Чар, Социални предприемачи на годината станаха Тенко Николов и Иво Цeнов, с фондацията им „За пример“. Специалната награда на Дарик беше връчена на композитора Стефан Димитров, а Легенда – на Ицко Финци, който тази година навърши 90 години.

За победителя:

Манол Пейков е пловдивски общественик, издател, преводач и политик

собственик на издателство “Жанет 45”, носител на националната награда "Христо Г. Данов" (2016). Номинацията му в конкурса „Мъж на годината“ е издигната заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

През ноември 2022 г. Манол Пейков призовава обществото, чрез социалните мрежи, за събиране на средства за закупуване на бензинови генератори за

бомбардираните градове в Украйна. Веднага откликват множество дарители и само за 5 дни бива събрана сумата от 250 000 лв. До днес кампанията е все още активна със събрани над 1 100 000 лв. и осигурени (купени или дарени) близо 450 генератора.

Само три месеца по-късно, на 6 февруари 2023, светът осъмна с разрушенията от безпощадното земетресение в Турция и Сирия. Този път за по-малко от 24 часа, отново с акция на Манол Пейков, в помощ на пострадалите са събирани от дарители 220 000 лв. В близките дни сумата достига до 1 300 000 лв., а допълнително конвои от тирове с дарения от първа необходимост тръгват всеки ден от Пловдив и Стара Загора към хората отвъд границата.

МЪЖ НА ГОДИНАТА: