Facebook YouTube

Мъжете

Виктор Божинов - „Мъж на годината“ 2017

Режисьорът на "Възвишение" е изборът на България за 2017

На 05.02.2018 г. за десета поредна година Дарик радио отличи най-успешните български мъже, които са се доказали и са фокусирали общественото внимание върху себе си през изминалите 365 дни.

Режисьорът на филма „Възвишение” Виктор Божинов получи историческата парадна офицерска сабя от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев. В края на миналата година Академията „Мъж на годината” определи тримата претенденти за отличието, което се връчва от 1991 година – тенисистът Григор Димитров, предприемачът Ивайло Пенчев и настоящия победител. По регламент за тях се гласува в уебсайта www.manoftheyear.bg, като финалното решение за избора на „Мъж на годината” е на Академията. През годините отличието са печелили редица достойни хора - от президента Желю Желев, през спортистите Христо Стоичков и Димитър Бербатов, до учителя Теодосий Теодосиев. Сабята отива в онзи мъж, показал кураж и достойнство, а Виктор Божинов направи това за България, не за себе си, подчерта още Радосвет Радев.

46-годишният Божинов е режисьор на екранизацията “Възвишение" - по едноименния роман на Милен Русков, който тръгна по кината през ноември 2017 година и бе определен като - най-широко разпространения български филм в новата история на родното кино. Името на победителя се свързва и с едни от най-качествените епизоди в българските сериали „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Под прикритие“. Виктор Божинов е работил със световни имена в киното като Режис Варние, Фолкер Шльондорф, братя Тавиани, Тимур Бекмамбетов, Майкъл Аптед и други.

На церемонията бяха отличени още Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков – „Щурците”, които през 2017 година отпразнуваха своята 50-годишнина от сформирането си. Журналистката Василена Гръбчева е победителят в категория „ТВ чар”, а Магърдич Халваджиян грабна приза за продуцент на годината.

Други категории и наградени:

Категория МИС ТВ ЧАР: Василена Гръбчева, репортер на НОВА ТВ

Категория: ИНОВАЦИЯ В МЕДИЦИНАТА: д-р Станимир Сираков - извършил уникална операция в болница "Св. Иван Рилски". Екипът на младия д-р Станимир Сираков достигна до мозъка на 10-годишно дете през крака му.

Категория ТВ ПРОДУЦЕНТ НА ГОДИНАТА: Магърдич Халваджиян 

Категория ИНОВАЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО: Асен Александров, директор на 51-во СОУ „Елисавета Багряна” в София.

Категория АРТ ИЗЯВА: Велико Маринчевски, първият български художник със самостоятелна изява в музеи/галерии в Китай през 2017 година.

Категория ШЕФ ГОТВАЧ: Цветомир Николов 

Категория КАФЕ - ЕКСПЕРТ: Януш Мекушин, собственик на Спетема кафе.

Категория ЛЕГЕНДА: група Щурците с 50 годишен юбилей.

Категория КИНОЗВЕЗДА: Велислав Павлов за главната роля във филма "Вездесъщият".

Категория СМЕЛО СЪРЦЕ: Пламен Карашев за организиране на мащабна благотворителна кампания и помощ на пострадалите при наводнението в село Ливада, бургаско.

Снимка: Creative Visual Solutions

МЪЖ НА ГОДИНАТА: